inilah rupa batang keladi sebelum disiang....ingat tu....disiang ye...bukan dimalam...hehehe
ini pulak rupa yg sudah disiang a.k.a disiat kulitnya...
nak bersihkan batang keladi ni cerewet sikit....getah keladi boleh menyebabkan jari berwarna coklat dan gatal....untuk selamat pakailah glove.....kat kedai 2 hengget byk jual glove.....
ok kita layan resepinya yang macam biasalah simple....
bahan-bahannya :
1 ulas bawang besar
6 ulas bawang putih
10 biji cili api-boleh tambah@kurangkan ikut suka
segenggam ikan bilis
garam secukup rasa
minyak masak secukupnya
1 1/2 cawan air
batang keladi-anggaran 5 rumpun-dibersihkan dan potong kecil2
cara-cara :
bawang merah,bawang putih dan cili dikisar dengan 1/2 cawan air,kemudian masukkan ikan bilis,kisar sekejap jer...agak2 bilis x berapa nak hancur.panaskan minyak....masukkan bahan yg dikisar tadi....tumiskan sampai naik bau.kemudian masukkan batang keladi...kacau rata sampai layu.... masukkan 1 cawan air biarkan ianya masak sambil dibalik2kan untuk mengelakkan berkerak....lebih kurang 20-30 minit....akhir sekali masukkan garam secukup rasa.....dah siap....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan