Ahad, 13 Februari 2011

sayur batang keladi

sayur kegemaran my dotter.....kalau boleh hari2 nak makan sayur ni....nasib baik jiran sebelah rumah suplier keladi beserta batangnya......nak tau rupa batang keladi.....taaraaa......
   inilah rupa batang keladi sebelum disiang....ingat tu....disiang ye...bukan dimalam...hehehe
 ini pulak rupa yg sudah disiang a.k.a disiat kulitnya...

nak bersihkan batang keladi ni cerewet sikit....getah keladi boleh menyebabkan jari berwarna coklat dan gatal....untuk selamat pakailah glove.....kat kedai 2 hengget byk jual glove.....
ok kita layan resepinya yang macam biasalah simple....

  bahan-bahannya :

 1 ulas bawang besar
 6 ulas bawang putih
 10 biji cili api-boleh tambah@kurangkan ikut suka
 segenggam ikan bilis
 garam secukup rasa
 minyak masak secukupnya
 1 1/2 cawan air
 batang keladi-anggaran 5 rumpun-dibersihkan dan potong kecil2
                                                                
 cara-cara :

bawang merah,bawang putih dan cili dikisar dengan 1/2 cawan air,kemudian masukkan ikan bilis,kisar sekejap jer...agak2 bilis x berapa nak hancur.panaskan minyak....masukkan bahan yg dikisar tadi....tumiskan sampai naik bau.kemudian masukkan batang keladi...kacau rata sampai layu.... masukkan 1 cawan air biarkan ianya masak sambil dibalik2kan untuk mengelakkan berkerak....lebih kurang 20-30 minit....akhir sekali masukkan garam secukup rasa.....dah siap....



Tiada ulasan:

Catat Ulasan