alas perut utk suami dan anak2 sebelum memulakan acara larian perdana.....
nak cuba???
bahan-bahanya :
1kg kway teow-basuh-toskan
1 ikat daun koret-basuh-dipotong anggaran 11/2 inci(yg mcm daun kucai tu tapi dia lebar sikit)-toskan
1 peket fish cake -basuh-dipotong sederhana nipis
taugeh-anggaran 1 ringgit-basuh-toskan
1 mangkuk udang-dibuang kepala-basuh-toskan
6 ulas bawang putih -basuh-ditumbuk kasar
6 biji cili api -basuh-dititik-memadai sekali titik sahaja
1 sudu makan sos tiram
4 titis sos perasa maggi
60 titis kicap manis
2 sudu teh garam halalgel
minyak masak secukupnya
cara ;
menggunakan api gas no 3
panaskan minyak-masukkan bawang putih dan cili-kacau sebentar
masukkan fish cake-tumis hingga fish cake kembang-kacau2kan
masukkan sos perasa maggi,sos tiram dan garam-kacau
masaukkan udang-kacau sampai udang kemerah2an
masukkan kway teow,taugeh,daun koret dan kicap
kacau cepat2 dan rata sampai masak
sedia dihidang....
selamat mencuba...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan